Zināms, ka C vitamīns nostiprina imunitāti, ļaujot veiksmīgi izvairīties no ziemas vīrusiem, taču pētījumi ir pierādījuši, ka tas palīdz izvairīties arī no kardiovaskulārām slimībām, pirmsdzemdību veselības problēmām, acu slimībām, šūnu bojājumiem un ādas novecošanās. C vitamīns palīdz arī organismā uzsūkties nepieciešamajām vielām, piemēram, dzelzij.
C vitamīns ir ūdenī šķīstošs vitamīns. Cilvēka organisms to nespēj ne sintezēt, ne uzkrāt, tādēļ ir svarīgi uzturā iekļaut augļus un dārzeņus, kas satur daudz C vitamīna, vai uzņemt to uztura bagātinātāja veidā.
TAVAM ORGANISMAM IR NEPIECIEŠAMS UZŅEMT C VITAMĪNU KATRU DIENU.
Pēdējo desmit gadu laikā ir veikti vairāk nekā 100 pētījumi, kas atklāj arvien pieaugošo C vitamīna ieguvumu sarakstu. Tā kā C vitamīnu neražo cilvēka organisms, tad ļoti bieži cilvēkiem ir novērojams tā deficīts.
Deficīta simptomi
Vāja imūnsistēma, ātri veidojas zilumi, deguna asiņošana, asiņojošas smaganas, pietūkušas smaganas, lēna brūču dzīšana, gremošanas traucējumi, autoimūnas slimības, sausi un sašķēlušies mati, sausi un sarkani plankumi uz ādas, rupja un sausa vai zvīņojoša āda, pietūkušas un sāpīgas locītavas, svara pieaugums.
Veselības problēmas, kas saistītas ar C vitamīna deficītu, var kļūt daudz izteiktākas laika gaitā un izraisīt nopietnas veselības problēmas, kā piemēram, augsts asinsspiediens, žultspūšļa slimības, insults,daži vēžu veidi un ateroskleroze.
C vitamīna avots
Vislabākais C vitamīna avots ir svaigi un termiski neapstrādāti vietējie augļi un dārzeņi, kas ir audzēti bioloģiskā veidā. Vārot vai tvaicējot ēdienu, samazinās C vitamīna daudzums, tāpat tas samazinās arī uzglabājot.
Padoms
Lai uzņemtu maksimāli daudz C vitamīnu un uzturvielas:
1. Ēd termiski neapstrādātus un svaigus augļus un dārzeņus.
2. Apēd augļus un dārzeņus tūlīt pēc to sagriešanas.
3. Tvaicē nevis vāri dārzeņus.
Daudzi cilvēki izvēlas uztura bagātinātājus, jo domā, ka tā uzņems vairāk vitamīnu, taču organismam vislabākais vitamīnu un minerālu avots ir tieši svaigi, termiski neapstrādāti augļi un dārzeņi. Ja tomēr ir jādzer papildus uztura bagātinātāji, tad pārliecinies, lai tie ir augstas kvalitātes, bioloģiski, bez piedevām un citām sintētiskām sastāvdaļām, kas nodarīs kaitējumu veselībai ilgtermiņā.
Katru dienu apēdot 2-3 produktus, kas satur augtu C vitamīna daudzumu, tu varēsi uzturēt optimālu C vitamīna līmeni savā organismā.
Guava 1 auglis: 377 mg
Upenes 1 glāze: 203 mg
Sarkanā paprika 1 glāze termiski neapstrādāta: 190 mg
Kivi 1 gab: 164 mg
Zaļā paprika 1 glāze neapstrādāta: 120 mg
Papaija 1 glāze gabalos: 86,5 mg
Zemenes 1 glāze: 84 mg
Apelsīns 1 liels: 82 mg
Brokoļi 1 glāze neapstrādāta: 81,2 mg
Kale 1 glāze neapstrādāta: 80 mg
Pētersīļi 1 glāze svaigu: 79,8 mg
Ananāss 1 glāze, svaiga: 78,9 mg
Briseles kāposti 1 glāze neapstrādāta: 74,8 mg
Greipfrūts 1 glāze: 71,8 mg
Zirņi 1 glāze neapstrādāta: 58 mg
Ziedkāposti 1 tase neapstrādāta: 46,4 mg
Mango 1 glāze: 45,7 mg
8 ieguvumi veselībai no C vitamīna
1. Veicina veselīgu ādu un kolagēna veidošanos
Pētījums, kurā piedalījās vairāk nekā 4000 sieviešu vecumā no 40 līdz 74 gadiem, atklāja, ka regulāri uzņemot lielāku C vitamīna devu var samazināt grumbu un krunku veidošanos, ādas sausumu un aizkavēt novecošanos. C vitamīns piedalās kolagēna sintēzes procesā, kas ir būtiska ādai, saitēm, cīpslām, kauliem un asinsvadiem. Tas stiprina asinsvadu sieniņas, veicina brūču dzīšanu un aizkavē iekaisumu rašanos. Ir pierādījumi, ka pēc kosmētiskām procedūrām, piemēram, rētu noņemšanas, lietojot krēmu ar C vitamīnu var samazināties ādas apsārtums un tā ilgums. Diēta ar augstu antioksidantu saturu palīdz uzturēt ādu veselu un ir viens no svarīgākajiem faktoriem, lai novērstu ādas vēža risku.
2. Uzlabo minerālvielu uzsūkšanos
Lai organisms varētu uzņemt vajadzīgās barības vielas un pilnvērtīgi funkcionēt, gremošanas sistēmai no apēstā ēdiena vai uztura bagātinātājiem vispirms ir jāuzņem uzturvielas, un tad tām jāpalīdz uzsūkties asinīs. Pēc tam šūnas absorbē šos vitamīnus, barības vielas un palīdz organismam samazināt iekaisumu un neļauj attīstīties slimībām. C vitamīnu lietojot kopā ar dzelzi, var palielināt dzelzs uzsūkšanos organismā kā pieaugušajiem, tā bērniem.
3. Mazina podagras risku
C vitamīns samazina podagras risku. Tas ir sāpīgs artrīta veids – dedzinošas sāpes, stīvums un pietūkums, biežāk kājas lielā pirksta locītavā. To izraisa pārāk liels urīnskābes līmenis asinīs kā rezultātā urīnskābes sāļi izgulsnējas cietu kristālu veidā locītavās, zemādā un citur. Ilgstošs pētījums, kurā piedalījās vīrieši vecāki par 40 gadiem, atklāja, ka uzņemot no 1000 līdz 1500 mg C vitamīna dienā, podagras risks samazinās par 31%, uzņemot vairāk nekā 1500 mg C vitamīna risks samazināt pat par 50%, salīdzinājumā ar tiem, kas nelietoja uztura bagātinātājus.
4. Cīnās ar brīvo radikāļu izraisītiem bojājumiem
C vitamīns ir viens no daudzajiem antioksidantiem, kas var pasargāt no bīstamām molekulām, ko sauc par brīvajiem radikāļiem. Brīvie radikāļi veidojas normālos bioķīmiskos organisma procesos, elpošanā, gremošanā un fiziskās slodzes laikā un var veicināt slimību attīstību, piemēram, vēzi, sirds slimības un artrītu. Brīvie radikāļi rodas pārstrādājot pārtiku, no toksiskām ķimikālijām, piesārņojuma, dūmiem, tabakas un radiācijas.
5. Cīnās pret saaukstēšanos, vīrusiem un gripu
Sen zināms, ka C vitamīns labvēlīgi ietekmē imūnsistēmu un tam ir liela loma, lai organisms varētu pretoties pret saaukstēšanos, vīrusiem un gripu. Profilaksei lieto 1000 mg vitamīna C, bet 2000 mg dienā, ja esi jau saslimis, lai atbrīvotos no vīrusa, kas nokļuvis organismā. Slimības laikā ir svarīgi uzņemt C vitamīnu, lai mazinātu iespējamo komplikāciju risku, piemēram, pneimonijas vai plaušu infekcijas.
6. Uzlabo stresa novājinātu imūnsistēmu
Pētījumos konstatēts, ka C vitamīns ir labvēlīgs cilvēkiem, kuriem pastāvīga stresa dēļ ir novājināta imūnsistēma. Ņemot vērā, ka mūsu sabiedrībā stress ir kļuvis par ikdienišķu stāvokli, C vitamīna pietiekama uzņemšana var kalpot kā ideāls līdzeklis vispārējai veselības uzlabošanai.
7. Samazina insulta risku
American Journal of Clinical Nutrition pētījums atklāja, ka cilvēkiem ar augstu C vitamīna koncentrāciju asinīs bija par 42% zemāks insulta risks nekā tiem, kuriem bija viszemākā koncentrācija. Tas skaidrojams ar to, ka cilvēkiem, kuri ēd augļus un dārzeņus, ir augstāks C vitamīna līmenis, un kopumā tie ir veselīgaki, jo apēd lielāku augļu un dārzeņu daudzumu.
8. Palielina fizisko spēku
Apēdot vairāk C vitamīnu kā daļu no sava uztura tu vari uzlabot savu fizisko un muskuļu spēku, jo īpaši tas attiecas uz gados vecākiem cilvēkiem. C vitamīna uzņemšana uztura bagātinātāju formā var uzlabot skābekļa apmaiņu vingrinājumu laikā, un ir pētījumi, kas uzrāda, ka tas var samazināt asinsspiedienu. Lietojot C vitamīnu pirms smagiem fiziskiem vingrinājumiem, piemēram, maratona, var tikt novērstas augšējo elpošanas ceļu infekcijas, kas reizēm notiek pēc šāda veida aktivitātēm. Vitamīns C uzlabo arī plaušu un elpceļu funkcijas.
Ir konstatēts, ka no 1000 līdz 2000 mg C vitamīna dienā var samazināt histamīnu ražošanu organismā ( izraisa uzliesmojumu astmas slimniekiem), un tādējādi var palīdzēt uzlabot astmas simptomus.
Ieteicamā C vitamīna dienas deva
Ieteicamā C vitamīna dienas deva atspoguļo to, cik daudz vitamīna vajadzētu uzņemt lielākajai daļai cilvēku KATRU DIENU.
Zīdaiņiem:
0 – 6 mēneši: 40 mg/dienā
7 – 12 mēneši: 50 mg/dienā
Bērniem:
1 – 3 gadi: 15 mg/dienā
4 – 8 gadi: 25 mg/dienā
9-13 gadi: 45 mg/dienā
Pusaudžiem:
Meitenes vecumā no 14 līdz 18 gadiem: 65 mg dienā
Zēni vecumā no 14 līdz 18 gadiem: 75 mg dienā
Pieaugušajiem:
Vīrieši vecumā no 19 gadiem: 90 mg dienā
Sievietes vecumā no 19 gadiem: 75 mg dienā
Grūtnieces: 85 mg/dienā
Zīdīšanas periods: 120 mg/dienā
Smēķētājiem vai tiem, kuri ir pakļauti tabakas dūmiem, vajadzētu palielināt C vitamīna dienas devu par 35 mg dienā.
C vitamīna iespējamās blaknes
C vitamīns netiek uzkrāts organismā (liekais tiek izdalīts ar urīnu), tāpēc nav jābaidās no pārdozēšanas. Organisms ir gudrs un zin, kas tam ir vai nav nepieciešams. Tomēr ir ieteicams nepārsniegt augstāko drošo robežu – 2000 miligramus dienā, lai izvairītos no kuņģa darbības traucējumiem un caurejas. Nesen veikts pētījums atklāja, ka pastāv sakarība starp C vitamīnu, kas uzņemts uztura bagātinātāju veidā un nierakmeņu veidošanos. Tika konstatēts, ka vīriešiem, kuri lieto C vitamīnu uztura bagātinātāju formā ir divreiz ļielāka iespējamība veidoties nierakmeņiem, nekā tiem, kuri nelieto uztura bagātinātāju. Šie rezultāti neattiecas uz vīriešiem, kuri uzņēma C vitamīnu no augļu un dārzeņu ēšanas, savukārt, sievietes netika pētītas.
Avots: WebMD