Vērtīgais palīgs cīņā pret vīrusiem – KVERCETĪNS

kvercetins

Kvercetīns ir flavonoīds, kas atbildīgs par dažādām garšām un krāsām augos, tas atrodams augļos, dārzeņos, šokolādē, kaņepēs, sarkanvīnā, olīveļļā. To dēvē arī par P vitamīnu. Kvercetīnam sāka pievērst īpašu vērību, kad tika atklāts, ka tam ir spēcīga pretiekaisuma un imunitāti stiprinoša spēja.

Kāpēc kvercetīns ir tik vērtīgs?

Ir pierādīts, ka kvercetīns var darboties kā spēcīgs antioksidants. Kvercetīns ir polifenols, to raksturo savienojuma molekulārā struktūra, kas ļauj ziedot elektronu vai ūdeņraža atomu, lai neitralizētu brīvos radikāļus – nestabilas molekulas organismā, kas bojā šūnas, tādējādi izraisot slimības un novecošanos. Tieši tāpēc kvercetīnu uzskata par iedarbīgu antioksidantu. Kā zināms, brīvie radikāļi mūsu organismā izraisa iekaisumu, savukārt antioksidanti palīdz tos “nomedīt” un neitralizēt slimības izraisošos brīvos radikāļus.

Kā kvercetīns var palīdzēt vīrusu infekciju gadījumos?

Pateicoties kvercetīna plašajai pretvīrusu darbībai, tas var kavēt vairākus patogēna virulences (vīrusu replikāciju fāzes) posmus – vīrusa iekļūšanu šūnā, tā replikāciju jeb vairošanos un proteīnu sintēzi. Šo terapeitisko efektu var pastiprināt, ja kvercetīnu uzņem kopā ar C vitamīnu.

Kvercetīns darbojas arī kā imūnmodulators, spēj novērst vīrusu iekļūšanu šūnās un to vairošanos. Turklāt tas var palīdzēt daudzu vīrusu infekciju gadījumos. Svarīgi uzsvērt, ka kvercetīna pretvīrusu īpašības darbojas arī pret SARS-Cov-2, būtiski palīdzot organismam ar pretiekaisuma un antioksidanta efektu.

Turklāt kvercetīns piesaista cinku un darbojas sinerģiski ar C vitamīnu – ja ir šāda kopīga iedarbība, organisms var maksimāli pretoties vīrusiem. Pandēmijas apstākļos šī viela ir īpaši nozīmīga, jo riska zonā nonāk oksidatīvais stress, iekaisuma procesi un asins sarecēšanas spēja.

Var teikt, ka kvercetīnam vajadzētu būt vienam no ikdienas komponentu klāsta, lai būtu maksimāli nodrošināta aizsardzība pret vīrusiem un vērtīgs ieguvums veselībai.

Antioksidants ar plašu iedarbību

Kā liecina viens no jaunākajiem zinātniskajiem pārskatiem, kvercetīnam ir pierādīta liela nozīme tādu slimību profilaksē un ārstēšanā kā osteoporoze, dažādu veidu vēzis (plaušu, prostatas, aknu, krūts, resnās zarnas un dzemdes kakla vēzis), plaušu kaites, sirds un asinsvadu slimības, diabēts, depresija.

Vairākos nesenos pētījumos ir ziņots, ka kvercetīns varētu būt daudzsološs līdzeklis arī autoimūno saslimšanu – reimatoīdā artrīta, iekaisīgu zarnu slimības, multiplās sklerozes, vilkēdes – ārstēšanā. Atklāts, ka kvercetīna pozitīvā ietekme uz nelabvēlīgām pārmaiņām zarnu mikroflorā var palīdzēt kontrolēt sistēmisku iekaisumu organismā.

Kādos pārtikas produktos ir kvercetīns?

  • Kafija – ar tasi rīta kafijas var uzņemt 21-32 mg kvercetīna.
  • Āboli satur kvercetīnu, kā arī pektīnu, veselībai labvēlīgo šķiedrvielu. Lai gūtu pēc iespējas vairāk labuma, ko var sniegt kvercetīns, šos augļus baudiet nemizotus.
  • Tumšā šokolāde satur spēcīgus antioksidantus, viens no tiem arī ir kvercetīns.
  • Visas sīpolu šķirnes satur kvercetīnu, bet, zinot, ka kvercetīns ir pigments, ir skaidrs, ka tas būs augstākā koncentrācijā sarkanajos, nevis dzeltenajos sīpolos.

Kvercetīna daudzums (mg) uz 100 g produkta:

  • lupstāja lapas – 170 mg;
  • sarkanie sīpoli – 42 mg;
  • āboli – 4 mg;
  • mellenes – 3 mg.

Labākais veids, kā uzņemt iespējami vairāk kvercetīna – lietojiet vairāk šos pārtikas produktus. Visticamāk, ka bioloģiski audzētos dārzeņos kvercetīna būs vairāk, piemēram, bioloģiski audzētos tomātos ir konstatēts par 79% vairāk kvercetīna nekā ne-bioloģiski audzētos. Ja šos produktus ēdīsiet katru dienu, organisms spēs uzņemt no 100 līdz 300 mg kvercetīna.

Tomēr lielākā daļa klīnisko pētījumu uzrāda labākus rezultātus, ja tiek lietoti 500-1000 mg kvercetīna dienā.

Kā labāk uzņemt?

Kvercetīnu vislabāk uzņemt ar uzturu, bet kā tas ir daudzu bioaktīvo vielu gadījumā – mūsu uzturs diemžēl nav tik sabalansēts un pilnvērtīgs, lai nodrošinātu tās pietiekamā daudzumā, it sevišķi vīrusu sezonas vai lielas slodzes laikā.

Pašlaik liela uzmanība tiek pievērsta jautājumam, ar ko vislabāk kombinēt kvercetīnu, lai pastiprinātu tā efektivitāti. Daudzi pētījumi apstiprinājuši ļoti labu kvercetīna un C vitamīna mijiedarbību, iesakot šo divu vielu kombināciju gan elpceļu infekciju profilaksei, gan to agrīnai ārstēšanai, tostarp īpaši Covid-19 pacientiem.

Šī kombinācija pieejama arī gatavos preparātos, un viens no tiem ir Latvijā ražotais Imunosil ViruFix. Šajā līdzeklī maksimāli efektīvā un drošā devā iekļauts ne tikai kvercetīns (500 mg) un C vitamīns (1000 mg), bet arī D vitamīns, cinks un melatonīns. Cinks un kvercetīns kopā arī pastiprina viens otra iedarbību. Lielākais ieguvums, lietojot kvercetīnu kopā ar cinku, ir tas, ka kvercetīns iespiedīs cinku šūnas centrā, kur cinks var apturēt vīrusa vairošanos.

Imunosil ViruFix ir īpaši ieteicams vīrusu sezonas laikā un arī profilakses nolūkos, jo katra šī viela atsevišķi un sinerģiski cīnās pret vīrusu apdraudējumu visās trīs infekcijas fāzēs: vīrusam iekļūstot šūnā, vairojoties un izdalot toksīnus (radot iekaisumu), turklāt kvercetīns ir aktīvs visos šajos etapos.

Atsauces: Schmidt Elena ACS Laboratory; https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSNuxhf5eYR4gH1VgV_Bk-9z4Bmp-5qMPq4fg&usqp=CAU
1 Quercetin, not caffeine, is a major neuroprotective component in coffee. Neurobiology of Aging, Volume 46, October 2016, Pages 113-123. doi.org/10.1016/j.neurobiolaging.2016.06.015
2 Antioxidant Activities of Quercetin and Its Complexes for Medicinal Application. Molecules. 2019 Mar; 24(6): 1123. doi:10.3390/molecules24061123
3 The effect of quercetin supplementation on selected markers of inflammation and oxidative stress. J Res Med Sci, 2012 Jul;17(7):637-41. PMCID: PMC3685779
4 Quercetin and its derivates as antiviral potentials: A comprehensive review. Phytother Res. 2022 Jan; 36(1): 266–278. doi:10.1002/ptr.7309

Lasi par: