Plūškoks – dabīgs līdzeklis imunitātei visai ģimenei

Plūškoks

Saskaņā ar ASV Lauksaimniecības departamenta datiem, melnā plūškoka (Sambucus nigra) ogās ir gandrīz divas reizes augstāka antocianīdu koncentrācija nekā jebkurās citās ogās. Antocianīdi ir augu valsts krāsvielas, visspēcīgākie dabā sastopamie antioksidanti – vielas, kas darbojas, lai pasargātu šūnas no iespējamiem brīvo radikāļu izraisītajiem bojājumiem, kā arī stimulē organisma imūnsistēmu. Plūškoka ogas turklāt satur arī askorbīnskābi, karotīnu, rutīnu, alkaloīdu – sambucīnu, miecvielas, organiskās skābes, ēteriskās eļļas u.c.

Valstīs, kur plūškoku audzēšana ir tradicionāla, no šīm ogām gatavo vīnu, bezalkoholiskos dzērienus, ievārījumus u.c. Latvijā joprojām plūškoks ir diezgan svešs, taču noteikti ir redzēts, ja ne kādā dārzā, tad vismaz bildēs. Interese par plūškoku aug ne tikai dārzkopju aprindās, bet arī veselīgu produktu cienītāju vidū, jo tas ir viens no pasaulē pazīstamākajiem ārstniecības augiem. Lai arī mēs nepazīstam plūškoku tik labi kā ceļtekas, kumelītes vai pīlādžus, tam ir sava vieta arī Latvijā. Pie mums plūškoks varbūt nav tik ražīgs kā citās valstīs, tomēr ir entuziasti, kuri to audzē. Šeit ir jāpievērš uzmanība, ka Latvijā sastopamas divas plūškoka sugas – sarkanais plūškoks, kurš ir indīgs un kuram ir vairāk dekoratīva nozīme, kā arī melnais plūškoks, kas audzējams gan kā ārstniecības augs, gan kā augļu koks. Zied no maija līdz pat jūlijam, bet augļi nogatavojas augustā, septembrī.

Melnā plūškoka ogas par našķi neder, jo svaigā veidā tās ir mēreni indīgas – cilvēkiem un zīdītājiem var izraisīt saindēšanos, ar ko organisms cīnās, iespējami ātri izvadot. Putniem gan šie toksīni nekaitē, un tie spēj no ogām paņemt labāko.

Taču, termiski apstrādātas, melnā plūškoka ogas kļuvušas par plaši lietotu ingredientu daudzu Eiropas tautu . No tām gatavo ievārījumus, želejas, marmelādi, sulas dzērienus un mājas vīnu, pievieno saldajiem ēdieniem un konditorejas izstrādājumiem. Zupas vai dzērienu ietekme uz imūnsistēmu nav bijis zinātnisku pētījumu objekts, kamēr melnā plūškoka ogu ekstrakts apliecinājis sevi kā labs palīgs cīņā ar dažādām slimībām un vīrusu radītiem iekaisumiem.

Plūškoka ieguvumi veselībai:

  • atvieglo saaukstēšanās, vīrusu un augšējo elpceļu slimības;
  • samazina deguna blakusdobumu infekcijas simptomus;
  • cīnās ar iekaisumu;
  • palīdz samazināt hronisku nogurumu;
  • atvieglo alerģijas;
  • uzlabo vēdera izeju un aizcietējuma problēmas;
  • var palīdzēt novērst vēzi

Tradicionālajā medicīnā plūškoks (Sambucus nigra L.) jau izsenis ir lietots vīrusu slimību, saaukstēšanās un gripas, ārstēšanā. Arī mūsdienās veiktie klīniskie pētījumi ir pierādījuši tā efektivitāti cīņā ar gripas A un B tipiem, kā arī, lietojot plūškoka sulas koncentrātu saaukstēšanās simptomi un to ilgums samazinājās uz pusi jau 3 dienu laikā.

Pētījums liecina, ka, lietojot plūškoka sīrupu pirmajās 48 stundās pēc simptomu parādīšanās, tas var pat palīdzēt mazināt saaukstēšanās un gripas simptomus un saīsināt to ilgumu.

Latvijā ražots produkts veselībai ar melno plūškoku

Dabisks palīgs veselībai visai ģimenei ir Imunosil Sambucus melnā plūškoka balzams. Tas satur koncentrētu plūškoka augļu sulu, kas palīdz nodrošināt normālu imūnsistēmas darbību un atbalsta organisma aizsargspējas.  Imunosil Sambucus ir vienīgais produkts Baltijā, kura sastāvā ir koncentrēta melnā plūškoka sula, kas iegūta izmantojot augstvērtīgu pastarizācijas tehnoloģiju. Bērniem līdz sešu gadu vecumam lietošana pa 1 tējkarotei 1-2 reizes dienā; 7 – 12 gadus jauniem bērniem – pa 1-2 tējkarotēm divas reizes dienā; pieaugušajiem – pa 1-2 tējkarotei trīs reizes dienā.Imunosil Sambucus ir pieejam 100 ml iepakojumā, kā arī ērtajā 250 ml iepakojumā.

Plūškoka sīrupa lietošana nav ieteicama grūtniecēm vai sievietēm, kas baro bērnu ar krūti, bērniem vai cilvēkiem ar autoimūnām slimībām, kā arī ja saņemat ķīmijterapiju, lietojat diabēta medikamentus, diurētiskos līdzekļus, imūnsupresantus, caurejas līdzekļus vai citas zāles, pirms uztura bagātinātāju lietošanas uzsākšanas konsultējieties ar ārstu.