Difterija – pieaugošs sabiedrības veselības drauds Latvijā.

Vakcinācija pret difterija un stingumkrampjiVai tu esi potējies pret difteriju un stingumkrampjiem pēdējo 10 gadu laikā? Pieaugušajiem ir jāveic revakcinācija ik 10 gadus. Vakcinācija ikvienam Latvijas iedzīvotājam ir BEZMAKSAS.

Latvijā pēdējos gados ir novērojams difterijas gadījumu pieaugums un šobrīd Latvijā ir augstākais saslimstības līmenis Eiropas Savienības valstu vidū.

Neraugoties uz to, ka vakcinācija pieejama ikvienam Latvijas iedzīvotājam (vakcināciju apmaksā valsts), vakcinācijas aptveres rādītāji ir nepietiekami, lai nodrošinātu  infekcijas izskaušanu. 2015. gadā vakcinācijas aptvere pret difteriju un stingumkrampjiem pieaugušajiem – vecāki par 25 gadiem ir bijusi 65,3% (pēc ģimenes ārstu datiem), pusaudžiem 14 gadu vecumā – 91%, bērniem 7 gadu vecumā – 97,4%. Tas nozīmē, ka aptuveni trešā daļa pieaugušo nokavēja balstvakcināciju pret difteriju un katrs desmitais pusaudzis pabeidz skolu un uzsāk pieaugušo gaitas bez pietiekamas aizsardzības pret šo dzīvībai bīstamo infekcijas slimību.

Lai vakcinētos pret difteriju nepieciešams vērsties pie sava ģimenes ārsta.

Avots. Slimību profilakses un kontroles centrs