Sadarbībā ar:
Zane Zundāne - ģimenes ārste, "Veselības Centrs 4".
Vitamīns B12 ir ūdenī šķīstošs vitamīns. Tas ir nepieciešams mūsu ģenētiskā koda jeb DNS sintēzē, kā arī tam ir būtiska loma gan normālai asinsradei, gan nervu šūnu veselībai. B12 deficīts izraisa anēmiju jeb mazasinību.
Laboratorijas analīzēs norma B 12 vitamīnam ir 197-771 pg/ml.
B12 vitamīnu var uzņemt tikai ar pārtiku, organisms pats to neražo. B12 vitamīns ir sastopams tikai dzīvnieku valsts produktos (augu valsts produktos tikai tad, ja mākslīgi tiek pievienots). Nepieciešamā diennakts deva vidēji ir 2,4 mcg(mikrogrami).
Ja analīzēs B12 vitamīns ir pazemināts
Tas var norādīt uz nepietiekamu uzsūkšanos organismā, ko var izraisīt hronisks gastrīts, stāvoklis pēc izoperēta kuņģa un/vai zarnu daļas; tāpat arī pazemināts B12 iespējams veģetāriešiem, vegāniem, cilvēkiem gados.
B12 deficīts izraisa anēmiju jeb mazasinību, taču tas parasti nav paša vitamīna trūkuma dēļ, bet gan tāpēc, ka organismam trūkst faktora, kas palīdzētu tam uzsūkties (visbiežāk hroniska gastrīta gadījumā, kā arī, ja ir izoperēts kuņģis (pilnīgi vai daļēji), kā rezultātā attīstās B12 vitamīna deficīts. Klīniski tas izpaužas kā nogurums, nespēks, “dīvainas sajūtas” ekstremitātēs, piemēram, roku, kāju tirpšana, samazināta jušana, skrien “skudriņas”, sāpes.
Vēl B12 trūkums var iestāties tad, ja organismā ir uzradies t.s. bioloģiskais konkurents, kas paspēj izmantot B 12 vitamīnu sev pirms to uzsūc organisms; tas ir tad, ja organismā ir savairojušās patoloģiskas baktērijas tievajās zarnās – izveidojusies fistula vai tievo zarnu divertikulozes gadījumā, vai organismā attīstījies zivju lentenis (ļoti reti gadījumi).
Ja analīzēs ir palielināts B 12 vitamīns
Tas var norādīt uz hronisku nieru slimību, hronisku sirds slimību, cukura diabētu vai to, ka cilvēks papildus savam uzturam uzņem vēl arī šo vitamīnu. Jāatzīmē, ka nav bijuši dati, kad palielināts B12 vitamīna daudzums negatīvi ietekmētu veselību.
Ieteikumi normālam B12 vitamīnu daudzumam organismā:
- daudzveidīga pārtika, iekļaujot dzīvnieku valsts produktus (gaļa, zivis, piena produkti);
- veģetārisma vai vegānisma gadījumā meklēt produktus, kuri ir bagātināti ar B12 vai lietot papildus B12 uztura bagātinātāja formā;
- ārstēt pamata saslimšanu, ja ir iespējams.