Urīna uzsējums

1600x350 1
Sadarbībā ar:
Sigurds Knipšis - urologs, "Veselības Centrs 4".

Urīna un urīna uzsējuma analīze ir galvenās metodes, lai diagnosticētu urīnceļu, urīnpūšļa un nieru iekaisumu. Biežākā kaite, kas piemeklē pacientus, ir akūts cistīts jeb urīnpūšļa iekaisums. Tipisku sūdzību gadījumā to var atklāt ar parastas urīna analīzes palīdzību, taču urīna uzsējums nāk talkā, lai noteiktu iekaisumu izraisījušo baktēriju. Veselam cilvēkam urīnpūslis ir sterils – ja tur savairojušās baktērijas, ārstam ir svarīgi zināt kādas, lai izvēlētos pareizos medikamentus. Urīna uzsējumu veic arī, lai konstatētu baktēriju klātbūtni urīnceļos, ja sūdzību un akūta iekaisuma nav vai urīnceļu iekaisums pārgājis hroniskā formā.

Anatomisku atšķirību dēļ sievietes ar urīnpūšļa iekaisumu sirgst biežāk nekā vīrieši. Vīriešiem, īpaši gados jauniem un vidējā vecuma grupā, cistīts nav izplatīts, un viņi biežāk slimo ar prostatas iekaisumu. Baktērijas urīnpūslī parasti iekļūst caur urīnizvadkanālu un sāk vairoties. Biežākie urīnceļu iekaisuma izraisītāji ir cilvēka zarnu traktā sastopamā Escherichia coli un arī stafilokoki. Taču iekaisumu var izraisīt arī citas baktērijas un sēnītes.

Pazīmes, kas liecina par urīnceļu iekaisumu:

  • Bieža urinācija, sajūta, ka gribas doties uz labierīcībām, kaut gan urīnpūslis ir tukšs vai pustukšs;
  • Diskomforts, velkoša sajūta vēdera lejasdaļā;
  • Nedaudz paaugstināta vai augsta ķermeņa temperatūra. Nedaudz paaugstināta temperatūra parasti liecina par urīnpūšļa iekaisumu, bet augsta – par nieru iekaisumu;
  • Sāpīga urinācija;
  • Urīns ir duļķains, dažkārt ar asins piejaukumu.

Svarīgi! Precīzam analīžu rezultātam ir svarīgi materiālu urīnu analīzei savākt pareizi – vislabāk no rīta, uzreiz pēc pamošanās, pirms tam rūpīgi apmazgājoties.

Kas var izraisīt urīnceļu iekaisumu?

  • Apsaldēšanās, apaukstēšanās un novājināta imunitāte;
  • Sievietēm baktēriju savairošanos urīnceļos un urīnpūslī var provocēt arī ginekoloģiskas saslimšanas, savukārt vīriešiem – prostatas palielināšanās, kad traucēta urīna attece.

Ņem vēra! Līdz galam neizārstēts vai ar neatbilstošiem medikamentiem ārstēts, cistīts var pāriet hroniskā formā. Tādā gadījumā tas var bieži atkārtoties, piemēram, pavasara sezonā, novājinātas imunitātes un stresa apstākļos. Šī iemesla dēļ ir ļoti svarīgi noteikt iekaisuma izraisījušo baktēriju, un medikamentus turpināt lietot, kā ārsts noteicis, arī tad, ja simptomi mazinājušies. Tāpat pēc aptuveni mēneša ieteicams veikt kontrolanalīzi.

Rekomendācijas

  • Pietiekama šķidruma uzņemšana – palīdz gan profilaktiski (optimāla urīna plūsma pa urīnceļiem samazina iespēju, ka tajās iekļūst baktērijas), gan palīdz ātrāk atlabt urīnpūšļa iekaisuma gadījumā;
  • Pareiza personiskā higiēna;
  • Bezrecepšu medikamenti urīnceļu profilaksei – gan dabīgie dzērveņu, gan cita veida preparāti. Dzērvenes un citi līdzekļi, kas satur daudz C vitamīna, šādos gadījumos ir vērtīgi, jo rada skābu vidi, kurā baktēriju vairošanās ir apgrūtināta.